Je badkamer zelf renoveren - Going Objects

Badkamerrenovatie? Zo renoveer je zonder problemen zelf je badkamer!

Je badkamer is één van de belangrijkste ruimtes in je woning. Je wilt dat deze ruimte aangenaam is om in te vertoeven. Zeg vaarwel tegen een verouderde badkamer en kies de stijl die bij jou past.

Je badkamer zelf renoveren - Going Objects

Je badkamer omtoveren tot een hammam om te onthaasten? Of hou je toch liever van ‘black and white’ contrasten of Scandinavische rust? De opties zijn eindeloos als je je sanitair (gedeeltelijk) zelf onder handen neemt met een badkamerrenovatie. Je bespaart heel wat geld en als er ooit iets mis is, weet je perfect wat te doen. Lees hier hoe je je badkamer zelf kan renoveren zonder al teveel kleerscheuren.

Onze badkamermeubels zelf installeren

Onze badkamermeubels zijn makkelijk zelf te installeren, zeker als het leidingwerk allemaal klaar ligt. Kies een set uit het assortiment of customize je eigen combinatie. Je kan zelf een set samenstellen naar je eigen smaak.

Customize jouw set

Een plan voor de start

Voor je start aan de renovatie van je badkamer moet je bepalen wat je net gaat doen en wat er mogelijk is. Je wilt tijdens de renovatiewerken niet ontdekken dat je plan niet realiseerbaar is omdat je bijvoorbeeld geen afvoermogelijkheden hebt op bepaalde plaatsen of de overbrugging te lang is.

Vervang je enkel vloer en meubels, maar behoud je de algemene indeling en dus de leidingen? Dan kan je heel wat zelf doen! Hierbij moet je wel opletten dat de bestaande voorzieningen niet sneuvelen tijdens de breekwerken/ heropbouw van de nieuwe onderdelen. 

Wil je van nul herbeginnen? Dan spreek je misschien toch beter even met een vakman. Ga goed na wat waar kan: een toilet verzetten gaat enkel als je een voldoende grote afvoerbuis kan plaatsen op een andere plek, en de douche verplaatsen is dan weer mogelijk als je voldoende afloop kan incalculeren onder je vloer.

Zelf tekenen

Er zijn tal van gratis tekentools (BricsCAD, SketchUp, …) die je snel onder de knie zal hebben. Werk een duidelijke plattegrond. Hou rekening met snijverliezen, zowel van tegels als van plinten. Je kan daarom respectievelijk +-15 % meer oppervlakte en lengte-meters bestellen om zeker toe te komen. Informeer je op voorhand zodat je de juiste lijm gebruikt; bij vloerverwarming is deze bijvoorbeeld anders. 

Plannen

Maak een planning op in Excel en bekijk wat de levertijden zijn van jouw sanitair. Plan ook in wanneer externen iets in orde moeten komen brengen. Reken vervolgens de begroting uit zodat je weet of er nog extra’s mogelijk zijn of je besparingen moet zoeken. Onverwachte kosten zijn jammer genoeg geen uitzondering en standaard in te calculeren.

Vakwerk door specialisten

Als je voor een totale badkamerrenovatie kiest, neem dan niet te veel hooi op de vork en laat het vakwerk over aan professionals. Elektriciteits- en leidingwerken geef je best door aan een vakman. In een natte ruimte zoals de badkamer zijn er op vlak van elektriciteit regels om rekening mee te houden. De elektrische punten moeten volgens het AREI op minstens 60 cm van een waterbron gelegen zijn. Leidingwerken lijken gemakkelijker dan ze zijn en een lek wil je liever voorkomen dan verhelpen. Vergis je dus niet door hier zelf overhaast aan te beginnen.

Maak duidelijke afspraken omtrent wat je zelf zal doen en welke taken je door de klusser laat uitvoeren. Stel voor om de vakman te helpen zodat je minder manuren moet betalen. Plan de werken goed op voorhand in, want de beste vakmannen hebben een overvolle agenda. 

Leidingen onder de chape laat je ook beter over aan een professional, net zoals elektriciteitswerken. Het inslijpen en opvullen van de sleuven kan je dan weer zelf doen. 

Wat kan je zelf doen?

Sloopwerken, opruimen, poetsen, schilderen en meubels installeren kan je perfect zelf doen. Als je zelf gaat afbreken, moet je opletten dat je enkel afbreekt wat vernieuwd zal worden. Leidingen beschadigen gebeurt sneller dan je denkt, dus ga secuur te werk. Hou de zaken die je kan hergebruiken bij om wat te besparen. Meubels en sanitair plaatsen kan je ook zeker zelf doen als je een beetje handig bent. Lees de technische fiches goed door.

Prachtige interieurkeuzes voor de bakamer

Op het einde komt het leukste gedeelte van een badkamer renoveren: het inrichten ervan. Koop Mooie marmeren wasbakken, fijne meubels, een leuke spiegel voor erbij en je komt al een heel eind. Handdoekrekken, wasmanden, zeephouders en andere accessoires om je sanitair aan te kleden. Accessoires uit je vorige badkamer die een doorn in het oog zijn, gooi je beter in één keer weg dan ze een tweede leven te geven. 

Begin pas met het aankopen van accessoires als je badkamer zo goed als afgewerkt is. Je kan dan veel beter inschatten wat de mogelijkheden van de ruimte zijn en hoe je erin zal leven en bewegen.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published