Duurzaamheid in je badkamer

Duurzaamheid in je badkamer

Groen wonen is hot and happening in interieurland. Duurzaam wonen krijgt dan ook steeds vaker aandacht wanneer bepaalde aankoopbeslissingen worden genomen voor je interieur. Iedereen wil immers graag zijn of haar steentje bijdragen aan een beter en groener milieu dat zo weinig mogelijk belast wordt. Door gebruik te maken van recycleerbare materialen en milieuvriendelijke badkameraccessoires kan je al snel het verschil maken. Wij geven je alvast enkele tips mee om je badkamer groener en duurzamer te maken.

Korte douches

Wie korter doucht, gebruikt niet alleen minder water maar heeft ook een pak minder verwarmingskosten. Door dagelijks twee minuten sneller te douchen, bespaar je maar liefst 25% op je energiefactuur voor de badkamer. Een kleine verandering met een groot financieel voordeel!

Houten badkamermeubels

Kiezen voor duurzame materialen in je badkamer is een eenvoudige stap richting milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Kies voor mooie houten meubels, accenten en afwerkingen die op een eerlijke manier gemaakt zijn en bij voorkeur van een lokale speler komen. Op die manier draag ook jij je steentje bij aan een beter milieu.

Een groen toilet 

Dagelijks ga je – net als je gezinsleden – meermaals naar het toilet. Bij het doorspoelen gaat op die manier heel wat water verloren. Zuiniger en duurzamer wordt het door voor een keuzeknop te kiezen bij het installeren van je sanitair. Zo kan je opteren voor een kleine of grote waterspoeling en eventuele spoelonderbreking. Heel wat milieuvriendelijker en lief voor je waterfactuur.

Thermostaten en terugwinningssystemen

Daar waar gewone kranen best wel wat water verbruiken om de ideale douchetemperatuur te verkrijgen, zorgen thermostaatkranen onmiddellijk voor de juiste temperatuur. Je bespaart al snel meer dan 30% water omdat je douche of kraan niet meteen warm hoeft te lopen vooraleer je de geschikte temperatuur voorhanden hebt. Toch geen fan van een thermostaat, dan investeer je best in een terugwinningssysteem. Water dat wegspoelt in de douche wordt zo gerecycleerd: warm water dat wegspoelt wordt immers gebruikt om koud water op temperatuurpeil te houden.

Slimme kranen

Tegenwoordig zien we heel wat gezinnen steeds vaker gebruik maken van slimme kranen. Nog nooit van gehoord? Wel, slimme kranen beschikken over een waterspaarstand die het waterverbruik met de helft vermindert. Je kan deze kranen immers niet in één beweging volledig openzetten, wat een vollere straal met minder water oplevert. Ideaal wanneer je minder wil gaan verbruiken.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published