De charme van een porseleinen wasbak

De charme van een porseleinen wasbak

Porselein. Van beeldjes over borden tot heuse waskommen, het gebakken aardewerk kent een lange geschiedenis in de Vlaamse huiskamer. Ook in de badkamer blijft het een topper. Going Objects zocht en vond de charme van de porseleinen wasbak.

Porselein is duurzaam

Je eerste kennismaking met dit wit geglazuurde object was waarschijnlijk tijdens een logeerpartijtje bij oma en opa. Een witte kom met gewelfde randen en een sierlijke gouden kraan in een badkamer met tegeltjes in pasteltinten, zoiets. Rings a bell? Die tegels en kranen zijn vandaag vervangen door de mortex look en strakke zwarte accessoires maar die porseleinen bak, die is er nog altijd.

Porseleinen waskom met zwart matte kraan

Porselein is dan ook duurzaam. Na een intensief bakproces gaat het natuurlijke materiaal jaren mee. Het glazuur als toplaag zorgt voor goede krasbestendigheid. Het gladde oppervlak is dan weer een zegen voor het onderhoud. Tandpasta glijdt er zo af, make-up poeder kan je meteen wegvegen met een vochtig doekje. Multi-inzetbaar en weinig poetswerk? Daar houden we van!

Porselein is tijdloos

Porselein is wit door de kleisoort die ze toevoegen tijdens het creatieproces. Wit is een vlakke, rustige kleur die de basis vormt van veel interieurs. Samen met het duurzame karakter en het weinige onderhoud dat nodig is, krijg je een resultaat dat veel ontwerpers ambiëren: een materiaal met een look en feel die altijd past.

Badkamerset Going Objects met porseleinen waskom

Wist je trouwens dat het woord ‘misbaksel’ uit de porselein industrie komt? Toen in de 18de eeuw het proces van porselein maken ook in Europa ingeburgerd raakte, vond er na het bakken een inspectieronde plaats. Alles wat te laag of te hoog gebakken was, ging eruit. Zo werden de ‘mis-baksels’ geboren (en gelijk weer weggegooid).

Nu we toch terug gaan in de tijd: porselein maken gaat al duizenden jaren mee, helemaal tot in het China van de 7de eeuw. Wat begon met de ontdekking van kostbare jade, evolueerde na verloop van tijd in beschilderde schalen van porselein. Omdat het aardewerk geur- en smaakloos is en nauwelijks verkleurt, werd het al vroeg ingezet voor het serveren van voedsel. Qua tijdloosheid kan dat wel tellen.

wasbak rechthoekig porselein Going Objects

Porselein kent ook stijl

De gewelfde kom van bij de bomma is niet meer, maar porselein is vandaag wel nog altijd een badkamer essential als je denkt aan verbouwen. De materie is er alleen maar op vooruitgegaan en ook op designvlak is er wel een en ander veranderd.

Vandaag kan je kiezen uit ronde of vierkante waskommen, met een hoge of lage rand, een rechte of schuine afloop… de keuze is immens. Going Objects licht wat stijlen toe.

  • Rond is romantisch: net omdat er geen harde lijnen in zitten, ga je met dit model waskom voor een ‘zachte’ look. Hebben? Kies dan voor Alexis I of Alexis III. Een zachte stijl voor een sterke look. Klassieker!
  • Recht brengt rust: de fans van minimalisme zijn blij met Alexis IX. De rechte lijnen en lage rand geven je badkamer een sobere, strakke look. Ideaal voor kleinere badkamers of voor wie met accessoires sfeer wil scheppen maar de basis liever eenvoudig houdt.
  • Afgerond recht: want dat bestaat uiteraard ook, in verschillende gradaties zelfs. Alexis IV, V en VII zijn waskommen in wit porselein die het beste van twee werelden combineren. Voor badkamerfanaten die graag anders willen doen, of gewoon niet kunnen kiezen: we got you!

Going Objects gaat voor betaalbaar design dat je nog niet elders hebt gezien. Ook bij zoiets als een simpele waskom in porselein zoeken we naar een unieke ontwerpen. Welke waskom kies jij?

 

Auteur: M.AH.L.


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published